Депутат вимагає заборонити забудову Горбачихи

7 червня 2013 р.

Народний депутат Олександр Бригинець звернувся до Генеральної прокуратури з вимогою оскаржити рішення Київради щодо будівництва в урочищі Горбачиха торговельно-офісного та житлово-готельного комплексу.

Про це він повідомив на своєму блозі.

Зокрема, йдеться про рішення Київради від 20 жовтня 2007 №1467/4300, яким ТОВ «Будівельний міжгалузевий альянс» було передано земельну ділянку площею 29,45 га у довгострокову оренду на 10 років для будівництва, експлуатації та обслуговування торговельно-офісного центру, житлово-офісного та готельного комплексу з підземними паркінгами в урочищі Горбачиха у Дніпровському районі Києва, зазначається в повідомленні.

Також Бригинець поскаржився у ГПУ на прокуратуру Києва, яка припинила боротьбу за цю зелену зону.

«Як з’ясувалося, вказане рішення Київради свого часу було оскаржено прокуратурою Києва та скасовано. Але після виграшу забудовником апеляції у згаданому питанні, рішення апеляційного суду прокуратурою більше не оскаржувалося. В цьому я вбачаю корупційні дії, тому й звернувся в Генпрокуратуру», – пояснив Бригинець.

За його словами, згадане рішення суперечить прийнятим раніше рішенням Київради, а саме: Генеральному плану Києва до 2020 року, відповідно до якого урочище «Горбачиха» входить до складу зелених зон загального користування рекреаційного призначення, та рішенню Київради від 17 лютого 1994 року №14 «Про створення, резервування та збереження територій і об’єктів природно-заповідного фонду в м. Києві», згідно з яким урочище «Горбачиха» зарезервоване для подальшого заповідання. Жодних змін в дане рішення Київрада не вносила, підкреслив Бригинець.

«Є два рішення Київради: одне в інтересах забудовника, інше в інтересах киян. Але на одне рішення зважають, яке винесене в інтересах забудовника, а на те, що в інтересах киян, ніхто не зважає, навіть сама Київрада. Дивовижно, що команда Попова намагається відмежуватися від команди Черновецького, але насправді навіть не напружується, щоб скасувати прийняті злочинною владою рішення і нищить зелені насадження ніяк не з меншою швидкістю, ніж Черновецький», – заявив Бригинець.

КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІШЕННЯ

від 29 листопада 2012 року N 510/8794

Про розроблення детального плану території урочища Горбачиха

у Дніпровському районі м. Києва

Відповідно до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про регулювання містобудівної діяльності”, наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16.11.2011 N 290 “Про затвердження Порядку розроблення містобудівної документації” з метою реалізації Генерального плану міста Києва та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року, затвердженого рішенням Київської міської ради від 28.03.2002 N 370/1804, Київська міська рада вирішила:

  1. Розробити детальний план території урочища Горбачиха у Дніпровському районі м. Києва.
  2. Головному управлінню містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) в установленому порядку:

2.1. Виступити замовником розроблення містобудівної документації, зазначеної у пункті 1 цього рішення.

2.2. Визначити розробника містобудівної документації, зазначеної у пункті 1 цього рішення.

2.3. У разі фінансування розроблення містобудівної документації, зазначеної у пункті 1 цього рішення, за рахунок коштів бюджету міста Києва підготувати та надати Головному управлінню економіки та інвестицій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) пропозиції щодо включення її до проекту Програми соціально-економічного розвитку міста Києва на 2013 рік та наступні роки.

2.4. Забезпечити проведення громадських слухань, погодження та затвердження містобудівної документації, зазначеної у пункті 1 цього рішення.

  1. Встановити, що це рішення набуває чинності з дня його офіційного опублікування.
  2. Офіційно оприлюднити це рішення в газеті Київської міської ради “Хрещатик”.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.
Заступник міського голови –
секретар Київради
Г. Герега

 

КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА
РІШЕННЯ

від 17 липня 2008 року N 47/47

Про надання земельних ділянок комунальному підприємству

“Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва”

для дачного будівництва з метою перенесення Русанівських та Воскресенських садів

з траси будівництва Подільського мостового переходу в урочищі Горбачиха

у Дніпровському районі м. Києва

 

Відповідно до статей 92, 123 Земельного кодексу України та розглянувши проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок, Київська міська рада вирішила:

  1. Затвердити містобудівне обґрунтування щодо внесення змін до містобудівної документації та визначення параметрів окремого об’єкта містобудування – перенесення дачних (садових) ділянок з траси Подільського мостового переходу в урочищі Горбачиха у Дніпровському районі м. Києва.
  2. Внести зміни до Генерального плану міста Києва та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року, а саме: територію, яка передається відповідно до цього рішення, вилучити з території зелених насаджень загального користування та перевести за функціональним призначенням до території колективних садів та дач, розміщення доріг та дорожніх розв’язок і доручити дочірньому підприємству “Інститут генерального плану міста Києва” ВАТ “Київпроект” внести відповідні зміни до графічної та текстової частин Генерального плану міста Києва та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року.
  3. Внести зміни до Програми розвитку зеленої зони міста Києва до 2010 року та концепції формування зелених насаджень в центральній частині міста, затверджених рішенням Київської міської ради від 19.07.2005 N 806/3381, виключивши з переліку парків відпочинку (таблиця 2) земельну ділянку площею 31,72 га в парку відпочинку в урочищі Горбачиха у Дніпровському районі м. Києва.
  4. Визнати таким, що втратило чинність, рішення Київської міської Ради депутатів трудящих від 20.09.66 N 1369 “Про відвод земельної ділянки українській Республіканській Раді по Управлінню курортами профспілок під будівництво профілакторію курортної поліклініки та водогрязелікарні в Дарницькому районі” як таке, що не було виконане в установленому порядку, та зарахувати зазначену земельну ділянку до земель запасу рекреаційного призначення.
  5. Затвердити проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок комунальному підприємству “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва” для дачного будівництва з метою перенесення Русанівських та Воскресенських садів з траси будівництва Подільського мостового переходу в урочищі Горбачиха у Дніпровському районі м. Києва.
  6. Надати комунальному підприємству “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва”, за умови виконання пункту 7 цього рішення, в постійне користування земельні ділянки загальною площею 31,72 га для дачного будівництва з метою перенесення Русанівських та Воскресенських садів з траси будівництва Подільського мостового переходу в урочищі Горбачиха у Дніпровському районі м. Києва за рахунок земель запасу рекреаційного призначення (площею 26,94 га) та міських земель, не наданих у власність та користування (площею 4,78 га), в тому числі:

– площею 22,35 га (ділянка N 1) – для дачного будівництва;

– загальною площею 4,77 га (ділянка N 2 площею 2,40 га та ділянка N З площею 2,37 га) – для будівництва під’їзної автодороги;

– площею 4,60 га (ділянка N 4) – для будівництва захисної дамби і дренажного каналу.

  1. Комунальному підприємству “Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва”:

7.1. Виконувати обов’язки землекористувача відповідно до вимог статті 96 Земельного кодексу України та статей 89, 96 Водного кодексу України.

7.2. У місячний термін звернутись до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) із клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельних ділянок в натуру (на місцевість) та виготовленню документів, що посвідчують право користування земельними ділянками.

7.3. Забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, розміщених у межах земельних ділянок.

7.4. Питання відшкодування відновної вартості зелених насаджень (акт обстеження зелених насаджень від 10.01.2006 N 1) та інші питання майнових відносин вирішувати в установленому порядку.

7.5. Питання пайової участі вирішити до початку будівництва відповідно до рішення Київської міської ради від 27.02.2003 N 271/431 “Про пайову участь (внески) інвесторів (забудовників) у створенні соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури м. Києва”.

7.6. Виконати вимоги, викладені в листах Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 30.12.2005 N 19-11452, головного державного санітарного лікаря м. Києва від 12.01.2006 N 62, Державного управління охорони навколишнього природного середовища від 30.08.2007 N 05-08/5782, управління охорони навколишнього природного середовища від 10.01.2006 N 071/04-4-19/5899, Головного управління охорони культурної спадщини від 15.01.2007 N 135, Київського комунального об’єднання зеленого будівництва та експлуатації зелених насаджень міста “Київзеленбуд” від 30.12.2005 N 148-2251, державного комунального підприємства “Плесо” від 30.12.2005 N 1661, Дніпровського басейнового управління водних ресурсів від 10.07.2006 N ІД/8-815, Головного управління земельних ресурсів від 04.08.2007 N 05-1281.

7.7. Забезпечити на період будівництва під’їзд до земельної ділянки спільного використання первинною організацією Всеукраїнської громадської організації “Фізкультурно-спортивне товариство “Україна” – Центральною школою вищої спортивної майстерності, Центральним спортивним товариством “Україна”, базою відпочинку “Довбичка”.

  1. Попередити землекористувача, що право користування земельними ділянками може бути припинено відповідно до статей 141, 143 Земельного кодексу України.
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію Київради з питань земельних відносин, містобудування та архітектури.

 

Київський міський голова Л. Черновецький