Садівницькі товариства, що проїдають спільні внески

СТ «Наука» і СТ «Червона троянда» – чемпіони в заборгованості зі сплати членських внесків на спільні потреби ОСТ за 2017 рік: «Наука» заборгувала майже 40 тис. грн., «Червона троянда» – 33 тис. грн. А якщо до їхніх боргів додати «присвоєні» кошти «Червоного хіміка» (22 тис. грн.), «Зорі» (15,5 тис. грн.) і «Супутника» (14,250 тис. грн.), то можна з упевненістю говорити, що коштів, заборгованих лише цими п’ятьма «лідерами», цілком вистачило б, щоб вчасно відремонтувати центральну дорогу, освітити вулиці чи прибрати від сміття береги Русанівської протоки.

Правління ОСТ оприлюднило статистику боргів садівницьких товариств за чотири останні роки. Найбільший борг у «Червоної троянди» – 119 400 грн. Чи варто після цього шукати причини появи ям на дорогах, невчасно вивезеного сміття, неосвітлених вулиць?..

Але найоб’єктивніший показник «уміння» садівницьких товариств жити за чужий рахунок – це сума заборгованих коштів у перерахунку на одну ділянку. За період з 2014 по 2017 рр. найвищий (тобто найгірший) показник у СТ «Комунальник» – 1790 грн. 52 коп. на кожну ділянку. У першій п’ятірці боржників також СТ «Локомотив Київ-Пасажирський» (864,13 грн.), СТ «Супутник» (842,95 грн.) і СТ «Червона троянда» (785,53 грн.). Це означає не лише те, що ці товариства більше за інші винні в необлаштованості наших Русанівських Садів. Це означає: або члени цих товариств спекульнули за рахунок інших садівників, не сплативши внески, або (якщо сплатили) – що голови цих СТ присвоїли для власних потреб чи потреб своїх товариств не лише суми внесків СТ, але й гроші, що мали б використовуватися на благо всіх Садів.

Цікаво, чи члени цих садівницьких товариств знають про долю свої грошей?

Більше інформації про борги – під рубрикою «Внески. Борги»