Дачі на Русанівських садах зноситимуть наприкінці серпня

15 серпня мали почати ліквідовувати 43 дачні ділянки на столичних Русанівських садах. Там будують Подільсько-Воскресенський мостовий перехід через Дніпро в бік Троєщини. Знесенню підлягають вул. 25-а і 26-а Садові.

Дерев’яні та цегляні хати біля дороги стоять пустками. Власники погодилися на компенсацію та виїхали. Городи поросли бур’яном, із дерев обсипалися стиглі яблука, груші. Біля одного з будинків лежить старий холодильник, на підвіконні дитяча машинка і м’ячик.

— Неправильно тут усе організовано, мав би хтось доглядати. Мародери є. Раз вантажівкою приїхали, в машину щось складали. Хотіли вікна зняти, — розповідає 54-річний Ігор Усенко. Він має двоповерховий дерев’яний дім та 6 соток на 25-й Садовій. Ділянку отримав ще його дід. Улітку на другому поверсі живуть вони із дружиною, старша дочка з трьома дітьми, середня з дитиною та син. На першому — 80-річна баба. — Я тут із 7 років. А зараз онуки. Це вже п’яте покоління.

На ділянці Усенків розкішний яблуневий сад, плодоносить персик та 40-річна груша сорту Октябрина. Росте городина. У понеділок почали чавити яблучний сік. Ігор Борисович розповідає, що отримував від “Київавтодору” листи з пропозицією компенсації.

— Я не погодився. Вони подали до суду. Всі суди я виграв. Мені не погрожували, бо я юрист, а на сусідів, знаю, тиснули. Люди отримували хто квартири, хто гроші — від 100 до 600 тисяч гривень. Скажімо, он жінка купила ділянку за 150 тисяч, а їй запропонували за неї 300. Звичайно, вона зраділа. Решта теж розуміють, що тут уже не житимуть. Окрім мосту, буде охоронна зона, потім санітарна. “Київавтодор” із кожним окремо домовляється, ніхто з власників не каже, скільки йому заплатили. Так, чутки тільки ходять.

Ігор Усенко показує на триповерховий котедж із кам’яним парканом.

— Отакі у нас є. І якщо йому запропонували мільйон за нього, то це мало. Видно, що вклав більше. А прізвище Савлохови чули? Тут мама їхня жила. Погодилася на компенсацію. У 1990-х біля паркану могло відразу вісім БМВ стояти (київський кримінальний авторитет Борис Савлохов, відомий за прізвиськом Солоха, тепер покійний. — “ГПУ”).

Русанівські сади — це Дніпровський район столиці, в центрі природний ставок, є риба. Приватні будинки тут почали зводити у 1950-х. Ділянки, які заважають будівництву, в 1990-х не дозволяли приватизувати.

— Міст запланували у 1970-х. Землю давали без дозволів на приватизацію і капітальне будівництво. Рано чи пізно це мало статися, — 41-річний Валерій із вул. 12-ї Садової приїхав велосипедом дивитися, як почнуть зносити житло.

Робіт цього дня так і не розпочали.

— Плануємо до кінця серпня взятися за демонтаж тих ділянок, де виплачена компенсація і є акт, що вони вже наші, — пояснює у середу Ігор Григорович із відділу підготовки будівництва “Київавтодору”. — А ви можете дати мій номер 286 78 01 у газеті? Бо дзвонять дачники, розказують, що їх зносять, бульдозер якийсь. Ми не можемо з людьми зв’язатися, бо є тільки адреси ділянок.

60 людей погодилися переїхати до Биківні — селища в межах столиці. Там виділили землю в лісі. У червні коштом “Київавтодору” почали зводити будинки.

До майбутнього дачного масиву веде уторована вантажівками піщана дорога посеред лісу. Від села близько 3 км. Пішки 40 хв. Дорогою зустрічаємо двох пенсіонерів. Вони ходили дивитися на свій майбутній дім. Кажуть, на ділянки чомусь не проводять воду та електрику.

— Люди почему не хотят сюда ехать? Да потому, что здесь нет инфраструктуры. Добраться можно только пешком или машиной. И земли здесь нет — только песок, — говорить один із них. Називається Максимом. Мав будинок на 25-й Садовій. — Як згадаю свій сад на Русанівських, то аж серце болить. У нас там був двоповерховий дім, низ цегляний, другий поверх — дерев’яний.

Територію будівництва обгородили парканом заввишки 2 м. На в’їзді стоять три вагончики, багато техніки, лежать пластикові труби. Посередині екскаваторами вирили котлован — має бути озеро. Стоять понад 10 каркасів без дахів. Будинки зволять із газоблоків на дві та три кімнати. Є невеликі веранди.

Троє працівників за допомогою крана кладуть плити на фундамент.

— Тут людям дали по 10 соток. По всій території поклали каналізацію. Електрику і воду коли будем вести, ще не знаю, — каже робітник.

259 садових ділянок Русанівських та Воскресенських садів підлягають відселенню. Уклали добровільні угоди з 175 ділянок. Зокрема на переселення до Биківні 81 угоду, до Горбачихи — 24, на повну грошову компенсацію — 57, на компенсацію квартирами — 13.

Автор: Богдана ЄВСЄЄВА, Андрій ЖИГАЙЛО